Del 1
Så blir vardagen när man både ser och hör dåligt

Kommer du i kontakt med äldre som har problem med både syn och hörsel? Eller är du osäker på hur det ligger till?
Här lär du dig identifiera problemet – som ibland felaktigt tolkas som demens.
Mest handlar det om hur du med små medel kan göra skillnad och bidra till högre livskvalitet och ett mer meningsfullt liv.
När kommunikationen förbättras minskar missförstånden, passiviteten och frustrationen som i värsta fall kan yttra sig i aggressivitet. Om du arbetar inom äldreomsorgen är chansen stor att även ditt jobb blir roligare. Är du närstående kommer du att märka hur umgänget förbättras.

Ständiga dilemman

Att tvingas sluta med sånt man älskat att göra. Att blanda ihop medicinerna eller att  inte kunna delta i umgänget med andra som förr. Att åldras och samtidigt få sämre syn och hörsel innebär en stor livsomställning.

Vännen som gjorde skillnad

Det behövs inte så mycket för att göra en upplevelse minnesvärd även för den som inte ser och hör. I den här utflykten är det en omtänksam vän som tar upp föremål från stranden som den äldre får hålla i och lukta på.

Fakta

Åldrandet påverkar hela vår kropp och alla organ, inte minst hörsel och syn. Eftersom de är våra viktigaste sinnen för att uppfatta världen på avstånd får en nedsättning av båda två mycket större konsekvenser än vi tror.

När vi ser dåligt försöker vi skärpa hörseln. När hörseln blir sämre börjar vi omedvetet läsa av läpprörelser, ansiktsuttryck och kroppsspråk. Men när båda sviktar går inte detta längre. När nedsättningarna är tillräckligt allvarliga kallas det dövblindhet − även om det ofta finns både syn- och hörselrester.

Att inte förstå och inte bli förstådd

Livet med kombinerad syn- och hörselnedsättning bäddar för missförstånd. Ibland blir det komiskt, oftare bara tokigt och ledsamt. Här är ett exempel på hur olika två personer kan uppfatta en situation. Det är nästan som om de lever i olika världar.

Personal/närstående

Måste hon stå så nära?
Men så hon ser ut! Spillt sås på blusen och allt
Hon förstår bara när hon vill
Vad arg hon är!
Oj, vad sakta och vingligt hon går
Nu har hon tappat bort nåt igen
Hon hörde ju förut, varför hör hon inte nu?

Den äldre personen

Om alla bara pratade tydligt
Det går inte att prata som förr
Jag blir så trött
Var det nån som sa nåt?
Äsch, det blir så jobbigt, jag stannar hemma
Å vad teven är långt borta
Vad är klockan, jag ser inte!

 
Tänk alltid på att

  • Ta reda på hur personen hör och ser
  • Presentera dej och visa att du är där genom att ta fysisk kontakt. En lätt klapp på arm eller axel är ofta bra. Gör likadant när du går.
  • Se till att ljuset är så bra som möjligt. När ni samtalar ska ljuset falla på ditt ansikte så att den äldre uppfattar munrörelser och ansiktsmimik.
  • Prata tydligt men skrik inte. Se till att vara i samma rum och stå inte med ryggen emot eller munnen täckt. Prata inte samtidigt som du dammsuger eller har andra störande bakgrundsljud på.
  • Var sak på rätt plats – flytta inget utan att fråga. Nycklarna ska ligga på sin vanliga plats liksom sakerna i kylskåpet, garderoben, badrummet och så vidare. Allt ska organiseras så att den äldre hittar sina saker.
  • Utgå alltid från den äldres perspektiv. Fråga vad hon/han vill och behöver.
  • Eventuella hjälpmedel måste fungera. Glasögonen ska vara putsade och hörapparaten rätt inställd.

 

 

Vår rekommendation

Om du vill använda Flash på din iPhone eller iPad rekommenderar vi att du installerar appen Puffin Web Browser från App Store. Puffin fungerar som en vanlig webläsare men har stöd för Flash. Gör så här:

  1. Gå till App Store och sök ”Puffin”.
  2. Installera appen på vanligt sätt.
  3. Starta appen och besök äldrekursen.se som vanligt.